וריקוצלה

וריקוצלה היא פגיעה מכנית בייצור הזרע. במקרים רבים, כאשר זוג מתקשה להיכנס להריון, מתגלה כי הסיבה לכך היא הימצאות של דליות בוורידי האשכים אצל הגבר. מהי בדיוק וריקוצלה, איך מאבחנים אותה ואיך מטפלים בה? על כך לפניכם.

מה זה וריקוצלה?

וריקוצלה היא תקלה במערכת הניקוז של האשכים. בעקבות התקלה, אין זרימה תקינה של חמצן לאזור שבו מיוצר הזרע. דליות בוורידי האשכים מוגדר כאחד הסיבות המרכזיות והנפוצות לבעיות פריון אצל גברים, משום שכתוצאה מן הווריקוצלה, אין ייצור תקין של זרע. האשכים, כמו כל אברי הגוף, פולטים פסולת. זו אמורה להתנקז כלפי מעלה, לכיוון הכבד, על מנת לעבור מחזור. על מנת להעלות את הפסולת ולמנוע ממנה לרדת בחזרה אל האשכים, לוורידים המחברים בין האשכים לכבד ישנם שסתומים חד כיווניים, אשר מעלים את הפסולת כלפי מעלה ואינם מאפשרים לה לרדת בחזרה. כאשר אדם סובל מווריקוצלה, השסתומים הללו נשחקים, ואינם מאפשרים לפסולת לעלות לכיוון הכבד – והפסולת חוזרת אל האשך. כתוצאה מכך, זרימת החמצן אל האשכים נפגעת, וככל שהזמן חולף, יכולת הייצור של הזרע הולכת ופוחתת.

שכיחות התופעה

דליות בוורידי האשכים מופיעה אצל כ-90% מן הגברים שמאובחנת אצלם בעיית פוריות. התופעה עלולה להופיע בסביבות גיל 20, אולם היא הולכת ונעשית נפוצה יותר בגילאים מבוגרים יותר. על מנת לזהות ולאבחן בעיה זו, משתמשים באולטרסאונד זרימתי. הבדיקה צריכה להיעשות על ידי מומחה בתחום, על מנת לזהות אותה בצורה מדויקת. בעיה של דליות בוורידי האשכים היא דו כיוונית, כלומר היא קיימת בשני האשכים גם יחד. לעיתים קשה לאבחן וריקוצלה באשך הימני, ולכן אם יש חשש לתופעה זו, ניתן לבצע את הבדיקה גם באמצעות תרמוגרף, אשר נותן תוצאות מדויקות יותר.

איך מטפלים בווריקוצלה?

את הוורידים ואת השסתומים שנפגעים בתופעת הווריקוצלה אי אפשר לתקן. לכן על מנת לטפל בתופעה, יוצרים חסימה של הוורידים הבעייתיים, ומסיטים את זרימת הדם לוורידים אחרים, תקינים. תיקון זה נעשה באמצעות ניתוח, שהוא סוג הטיפול השכיח ביותר בווריקוצלה. ישנן מספר שיטות ניתוחיות לטיפול בבעיה, כאשר כל השיטות נערכות תחת מיקרוסקופ ניתוחי ועם מכשירים עדינים מאד, ותוך הקפדה שלא לפגוע בעורקים של האשך או בכלי הלימפה שבו. ישנה גם אפשרות לטיפול ללא ניתוח, באמצעות צנתור מיוחד אשר אינו דורש הרדמה או אשפוז. הצנתור הוא בעל אחוזי הצלחה גבוהים מאד. ישנם מקרים נדירים שבהם הווריקוצלה מופיעה רק בצד אחד, וגם אז ניתן לבצע ניתוח לקשירת הווריד הראשי.