עגבת

עגבת הינה מחלת מין האופיינית בעיקר לגברים. אך, קיימת גם אצל נשים, כאשר ההשלכות שלה עשויות להיות חמורות מאוד אצל נשים הרות.

מחלה עם היסטוריה

עגבת הינה מחלה המוכרת מזה שנים רבות יש כאלו המזהים אותה כמחלה שהובחנה כבר משנת 1495 כאשר המחלה בשלבים הראשונים בה היא הוגדרה הייתה מכונה המחלה הצרפתית. המקום הראשון בה היא נקראה בשם היה כשאובחנה אצל מלך צרפת, מחלת הסיפיליס הייתה חשוכת מרפא במשך שנים רבות כאשר האופן היחיד בה היו מטפלים בה היה טיפול בכספית, בה לא אחת המחלה אמנם מוגרה, אך החולה מת מרעילותה של הכספית.

שלבים במחלת עגבת

המחלה מתפתחת בשלושה שלבים, אשר חלקם הינם ארוכי טווח. תחילת המחלה כאשר חיידק הטרימפונה חודר לגוף  על ידי יחסי מין או על ידי מגע עם דם של חולה.  החיידק דוגר בגוף בין עשרה ימים עד שלושה חודשים. אז מופיעים פצעים במקומות שונים, הפצע הינו פצע פתוח ואינו נראה כמזיק. הוא קיים עד חמישה שבועות כאשר הוא מתקיים לעיתים גם בשלב השני של המחלה. העור והריריות במקום הנגוע נפגעות ומופיעים שטפי דם קטנים, נוצרת נפיחות בבלטות הלימפה לעיתים יופיע כאב ראש, חום תסמינים הדומים להצטננות ובמקרים נדירים דלקת קרום המוח, דלקת כבד או דלקת מפרקים.

השלב השלישי מתחולל כאשר המחלה לא טופלה בשלב השני. השלב השלישי יכול להתפתח גם שנים רבות אחרי ההידבקות במחלה, כאשר החולה נפגע באיברים שונים. עצמות, עמוד השדרה או מקומות אחרים. זה אף עשוי לגרום לעיוורון ולשיטיון, בשלבים הקודמים המחלה עשויה הייתה להיות מדבקת, אך השלב השלישי אינו גורם להדבקה אך יכול לגרום לחולה לסבל נורא.

מחלת העגבת בהיריון

נשים הרות החולות במחלה עשויות להעביר את המחלה לעובר, כך נוצרת עגבת מולדת, לכן הרופאים ימליצו עוד לפני הכניסה להיריון או מיד בתחילתו לעשות בדיקות לזיהוי המחלה על מנת לטפל בה עוד לפני שהיא עוברת דרך השליה לעובר. כך ניתן יהיה למנוע סיכונים אצל העובר עד כדי מוות תוך רחמי או מומים מולדים שונים הנובעים מהמחלה.

דרכי טיפול

הפניצילין שהביא בשורה גדולה לעולם הרפואה ולחולים בפרט בתחומים רבים, הביא בשורה גם לחולים במחלה זו כאשר התרופות העשויות מפניצילין הן אלו שמצליחות לתקוף את המחלה ולמגר אותה לחלוטין, כאשר יש רגישות מצד החולה לפניצילין, גם התרופות המשמשות במקרים אחרים כתחליף לפניצילין יכולות לשמש לרפואת העגבת. כך שזו אם מאובחנת בזמן יכולה לחלוף ולהפוך להיסטוריה אצל החולה.

Save