קונדילומה

קונדילומה, הינם יבלות שמתפתחות באיבר המין. הסיבה להופעת יבלות אלו, תהיה חשיפת הגוף לווירוס הפפילומה. חיידק הפפילומה מועבר על ידי נגיעה של עור הנגוע בעור שאינו נגוע. היבלות יכולות לחזור שוב גם אחרי שמטפלים בהן, ומעלימים אותן. לעיתים, חיידק הפפילומה יתפתח לגידול סרטני. נמצא קשר בין התפתחות חיידק הפפילומה, לבין התפתחות סרטן צוואר הרחם. על מנת למנוע התפתחות של סרטן צוואר הרחם, פותח חיסון נגד חיידק הפפילומה.

כיצד נראים ומתפתחים היבלות?

היבלות יופיעו על עור האיבר, וצורתם תזכיר צורת כרובית. בדרך כלל היבלות יופיעו מחוץ לאיבר המין, אך לעיתים היבלות יופיעו בתוך איבר המין. היבלות יכולות להופיע גם בפי הטבעת. יבלות אלו, הינם סוג של גידול אותו יש להסיר. יבלות קונדולימה נפוצות בעיקר באברי המין ובפי הטבעת, אך יכולות להופיע על מקומות אחרים בגוף. לכן, יש להיזהר מאוד שהעור הנגוע ביבלות, לא ינגע בעור בריא של אדם אחר.

כיצד מאבחנים קונדילומה?

כיוון שליבלות קונדולימה יש צורה של עלה, או צורה הדומה לכרובית, יוכל הרופא לאבחן את היבלות על סמך הראייה של היבלות. כאשר רוצים לאבחן את היבלות אצל נשים, רופאת הנשים תקח מהאישה משטח של צוואר הרחם. את הבדיקות של משטח צוואר הרחם, ניתן לבצע במימון קופת חולים. ישנה בדיקה גנטית הנקראת PCR, ובאמצעותה ניתן לאבחן האם היבלות המופיעות על האיבר ובגוף, הן יבלות שנוצרו כתוצאה מחיידק הפפילומה.

מהו ווירוס הפפילומה?

מיליונים רבים של בני אדם מכל המדינות בעולם נדבקים כל שנה מחיידק הפפילומה. לחיידק זה, יש מעל 200 זנים מוכרים. החיידק גורם להכפלת תאים בגופו של האדם. במקרים מסויימים, חיידק הפפילומה, יגרום להתפתחות של סרטן צוואר הרחם. אין אפשרות למנוע את העברת החיידק בעת קיום יחסי מין. הדרך היחידה למנוע הידבקות בנגיף, היא על ידי חיסון. מחקרים מראים שעריכת ברית מילה, וחיתוך העורלה מפחיתים באופן משמעותי את הסיכוי להידבק בנגיף.

כיצד מטפלים בווירוס הפפילומה?

בדרך כלל, הגוף יטפל לבד בווירוס הפפילומה. מערכת החיסון של גוף האדם, יודעת להתמודד עם הנגיף. לא כל הנשאים יפתחו יבלות קונדולימה או גידול סרטני. את היבלות ניתן להסיר באמצעות מכשור מתאים, או באמצעות שימוש בחומרים כימיים, אשר יעלימו את היבלות. לאחר הטיפול, יהיה על האיזור בו היבלות, כתם של כוויה. את הכוויה, ניתן להרגיע באמצעות ג’ל אלוורה. במדינת ישראל, ניתן החיסון החל מגיל 14.