גמילה מהנקה

גמילה מהנקה ובמיוחד כאשר מדובר בהנקה ממושכת עשויה להיות קשה הן עבור התינוק והן עבור האם. ההנקה זהו קשר חזק בין האם לתינוק כאשר הניתוק עלול לפוך לטראומתי עבור שני הצדדים. מסיבה זו מומלץ לבצע את התהליך בהדרגה.

להנקה ישנו ערך תזונתי רב ועל כן קיימת המלצה גורפת בעולם הרפואה המעודדת מאוד את האם להשקיע בהנקה גם כאשר הדבר קשה, מגביל, כואב או דורש זמן רב. אך כמו לכל דבר טוב, גם להנקה יש גבול מסוים. כאשר הילד מקבל את כל צרכיו התזונתיים ממזון מוצק וההנקה הפכה רק לקשר רגשי ותלותי שאינה תורמת דבר לתזונה של הילד והיא מגבילה ומפריעה לתפקודה של האם, הרי שיש מקום לשקול את הגמילה מההנקה.

 גמילה מהנקה באופן הנכון?

גמילה מהנקה דורשת עבודה עקבית אך באופן הדרגתי ורגיש. כדאי להתחיל בוויתור על הנקה אחת במשך היום ולאט לאט לוותר על עוד הנקות, כך שעם הזמן הילד יתרגל לקבל את התחליף שהאם מציעה לו כמו בקבוק שתיה וכדומה. את ההנקה שהיא הכי משמעותית עבור התינוק, כמו בשובו מהגן או כאשר הוא עייף מאוד, יש להשאיר לסוף כאשר עם הזמן ניתן יהיה לוותר גם על ההנקה הזו כאשר התינוק כבר יכיר את כל האפשרויות החלופיות שהאם מציעה לו.

גמילה מהנקה דורשת עקביות

כל מי שגמלה אי פעם תינוק מהנקה יודעת עד כמה התהליך הוא קשה. התינוק דורש את המזון המוכר שלו ולעיתים הוא אינו מבין מדוע הוא אינו מקבל את שהוא מבקש. הבכי עשוי לעורר רחמים ומאידך אף לייאש את האם מלהמשיך בתהליך. היא לא מוצאת כל דרך אחרת להרגיע את התינוק ועל כן היא נשברת ומציעה לו לינוק שוב. הדבר יוצר בלבול עצום אצל התינוק והגמילה שאולי כבר החלה לצאת לדרך, נסוגה אחורנית כאשר התהליך יתחיל שוב מתחילה.

חשוב להעניק לילד אהבה והרבה מגע כך ניתן יהיה להרגיע אותו מצד אחד ולהסיח את דעתו מההנקה מצד שני. הילד ילמד כי ישנם עוד דרכים לקבל קרבה ואהבה להם הוא זקוק כל כך.

לסיכום, גמילה מהנקה זהו נושא לא פשוט כלל ומיטב הפסיכולוגים נדרשו לעניין. אך למרות שמדובר בתהליך לא קל ולא פשוט, נוכל לעודד את קהל הנשים כי כל תינוק נגמל בסופו של דבר. אין ילד שממשיך לינוק כאשר הוא כבר צועד עם ילקוט לבית הספר.

אז קצת אורך רוח, סבלנות, נחישות ועקביות והתהליך יסתיים בהצלחה.