התפתחות מוטורית

התפתחות מוטורית היא כל השלבים אשר שייכים למערכות השרירים, השלד והעצבים של האדם. כאשר התינוק נולד, היכולות המוטוריות שלו מוגבלות מאד – הוא יכול להניע את ידיו ואת רגליו, אך בלא שליטה ממשית על תנועותיו, והוא אינו יכול לבצע פעולות רצוניות כמו התהפכות, זחילה וכדומה. ההתפתחות המוטורית של הילד נעשית בשלבים קבועים, פחות או יותר, וחשוב לעקוב אחר הילד ולוודא שהוא משיג את אבני הדרך המתאימות לגילו. נסכם בקצרה את תהליך ההתפתחות המוטורית הממוצע אצל תינוקות וילדים.

התפתחות מוטורית מהלידה ועד גיל 6 שבועות

בששת השבועות הראשונים לחייו, התינוק נע בעיקר באמצעות רפלקסים. כאשר מניחים חפץ בכף ידו של התינוק, ידו תיסגר על החפץ באופן אוטומטי. התינוק גם מפנה את ראשו בתגובה לגירוי חושי כלשהו.

מגיל 6 שבועות ועד 3 חודשים

בשלב זה, התינוק מתחיל לשלוט בחלק משרירי גופו. התינוק מתחיל לחייך באופן רצוני, הוא יכול להרים את ראשו כלפי מעלה כאשר הוא שוכב על הבטן, ומתחיל להושיט יד לחפצים.

מגיל 3 חודשים ועד 6 חודשים

בשלב זה התינוק שולט בתנועותיו, והתנועות הלא-רצוניות נעלמות. כאשר הוא שוכב על הבטן, הוא יכול להושיט יד לחפץ. הוא לומד להתהפך מהגב לבטן ומהבטן לגב, וכאשר הוא שוכב על הגב, הוא מתחיל להרים את רגליו ולהחזיק בהן.

מגיל 6 חודשים ועד שנה

זהו שלב ההתפתחות מוטורית המשמעותי ביותר של התינוק: הוא לומד לשבת וגם להתיישב, ולזחול – תחילה על גחונו ולאחר מכן על 4 גפיים. הוא מתחיל לפתח את מערכת שיווי המשקל שלו, ובהדרגה נעמד, עומד בעצמו ולעיתים אף מתחיל ללכת. גם המוטוריקה העדינה מתפתחת בגיל זה, והתינוק כבר יכול לאחוז בחפצים וגם לשחרר אותם באופן רצוני, מתחיל למחוא כפיים, להצביע ולסובב פקקים.

מגיל שנה ועד שנתיים

השנה השנייה לחייו של התינוק מביאה אותו לגלות עולמות חדשים. התינוק כבר הולך, ונוטש בהדרגה את הזחילה לטובת ההליכה הנוחה והגבוהה יותר. ההליכה בתחילתה אינה יציבה, אך בהמשך מתייצבת. התינוק לומד לזחול גם במעלה מדרגות, וגם לטפס על חפצים שונים.

מגיל שנתיים ועד 3 שנים

בגיל זה הילד אמור לרכוש את כל המיומנויות המוטוריות הבסיסיות: הליכה, ריצה, טיפוס, קפיצה ועוד. הילד מתחיל לזרוק ולתפוס כדור, ואף רוכש מיומנויות בסיסיות של רכיבה על אופניים.

בשנים הבאות לומד הילד ללכת בצורה יציבה יותר, לטפס על סולם, לרוץ ולדלג ועוד מגוון פעולות מוטוריות מתקדמות יותר.