שסע בשפה

שפה שסועה איננה מחלה בפני עצמה. בעיה זו נוצרת כאשר העובר בגיל 5-9 שבועות. לעיתים, לא יהיה לעובר מספיק רקמות, ולכן השפה לא תהיה שלמה. שסע בשפה, הינו בדרך כלל חלק מתוך פגם גנטי נרחב יותר. כאשר השפה לא שלמה, התינוק יתקשה בפעולות יומיומיות הדורשות שימוש בפה, כמו אכילה ושתייה ודיבור.

מה שסע בשפה?

רוב בני האדם נולדים עם שפתיים שלמות. ישנם מקרים בהם יש פגם גנטי, ובשפה יש קרע. לעיתים, יהיה הקרע ארוך ויגיע עד לאף. בדרך כלל, השסע בשפה הוא חלק מתוך פגמים גנטיים חמורים יותר. לעיתים, בנוסף לשפה השסועה, גם החייך יהיה שסוע. כאשר מתגלה מום זה במהלך ההריון, ילוו את המשך מעקב ההריון והתקופה שלאחר הלידה, צוות רפואי הכולל: כירוג פלסטי ורופא ילדים. לאחר הלידה, ילוו את האמא והתינוק צוות הכולל מגוון רחב של רופאים מתחומים שונים ועובדת סוציאלית.

כיצד ישפיע השסע על התינוק?

בדרך כלל, השנה המשמעותית ביותר, היא שנת החיים הראשונה של התינוק. הקושי העיקרי, יהיה להאכיל את התינוק, בשל הקושי של התינוק למצוץ. בדרך כלל, יצטרכו להזין את התינוק בבקבוק מיוחד. בשנה זו, יבוצע הניתוח לתיקון השסע. תינוקות שנולדו עם שסע בשפה, יאלצו לקבל טיפולים של קלינאית תקשורת. בדרך כלל, ילדים אלו יסבלו מבעיות בשיניים, ויאלצו במהלך חייהם לקבל טיפול על ידי אורטודנט. בעיה בריאותית נוספת ממנה יכול הילד לסבול, הוא ריבוי של דלקות אוזניים.

ניתוח לאיחוי השסע בשפה

התפתחות הרפואה הפלסטית, מאפשרת את איחוי ותיקון שסע בשפה. לאחר ניתוח מוצלח, הפנים יראו רגילות לגמרי. את הניתוח ניתן לעשות כשהתינוק מגיע לגיל 3 חודשים. לעיתים, יהיה ניתוח נוסף בגיל שנה וחצי של סגירת שסע בחייך. הניתוח, יאפשר לתינוק לגדול ולחיות חיים נורמליים. ההחלמה לקוחת זמן, אולם לאחר ההחלמה מהניתוח יכול התינוק ללמוד במסגרת חינוך רגילה מבלי שייראה חריג.

האם ניתן לגלות את השסע לפני הלידה?

אי אפשר למנוע היווצרות של מומים גנטיים בעוברים. אולם, ניתן לגלות את המום בשלב מוקדם במהלך ההיריון. בדרך כלל, ניתן לגלות זאת בבדיקות האולטראסאונד, ובסקירת המערכות. אפשר לגלות מום זה כבר בסקירת המערכות המוקדמת. כאשר מגלים שהשפה של העובר שסועה, מומלץ לבדוק את מבנה המוח של העובר. במצב זה, האמא תעבור בדיקת אקו לב עוברי, ודיקור מי שפיר לאיתור מומים נוספים מולדים, ומיפוי המבנה הכרומוזומים של העובר.